divendres, 2 de desembre del 2011

Taverna la Premsa - Història

La Taverna la Premsa està ubicada a l’actual carrer de la Torreta n.7. Antigament havia estat la pallissa d’en Gaspar i més tard va esdevenir el celler d’en Simón al desaparegut carrer de la mitja galta. L’edifici data dels inicis del segle XIX com annexa de Can Peret Macià, formant part d’un dels racons rurals més emblemàtics i històrics de Ribes.


   Arxiu la premsa
Fotografia aérea del 1925, ribes,
Carrer de la mitja galta


Arxiu : La Premsa
Carrer de la mitja galta
Anys: 1982



Arxiu la Premsa
Portal de can Peret Macià, 1910
Familiars i amics


Carrer de la mitja galta
Carrer de la mitja galta
carrer antic i de pagès
els estius prendre la fresca
els hiverns el foc encès

Quatre cases, marge i pou
el camí del poble arriba
traçat de nord a migjorn
envoltat de camps i vinyes

Un carro amb cavall blanc
menat ferm i amb gran mestria
torna a casa, bon jornal
amb raïm, melons i xíndries

Pagesos d’altre temps
espardenyes, faixa i boina
amb terra i canti, arpiots i fems
han escrit la nostre història

Carrer de la mitja galta
carrer antic i de pagès
enyorat de camps i vinyes
d’oliveres i garrofers


a l’Emili
Josep Maria
juny de 2010

A finals del 1974 l’Isidre Marín i en Gabriel Pons van aventurar-se a reformar l’antic celler i obriren l’actual taverna i l’anomenaren “la Premsa de vi”. De seguida, la gent del poble li digué “la Premsa”. Des del primer dia la taverna oferia als seus clients exposicions, beguda i pa amb tomàquet. De mica en mica es va convertir en una plataforma d’artistes locals ( el cantautor Ferran Torrents, els pintors Luís Rodríguez, Jordi Garriga -Toli- , Cristòfol Almirall –Tòfol- , Pere Orcera, Lluís Blay …) i gent involucrada amb la vida cultural, política i social del municipi (Entitat cultural i esportiva GER).



Arxiu la Premsa
Exposició de Cristòfol Almirall, 1977


Arxiu la Premsa
Autoria Luis Rodriguez
Quadre més antic de la Premsa (1974)

A l’octubre de 1977 l’establiment es traspassa al matrimoni Àngel Sanz i Maria Teresa Barceló . Els nous taverners van inaugurar el local amb el nom de “la Premsa” i ho van celebrar amb una gran festa remullada amb Còctel de Cava, l’actual Premsot, beguda de Festa Major.



Arxiu la Premsa, 1977

A part del pa amb tomàquet van aparèixer nous plats com les mandonguilles, la esqueixada de bacallà, els xoricets fregits, croquetes, pastís de pinya i flam de coco. Durant aquell temps les exposicions d’art i les tertúlies d’àmbit polític i cultural es fonien nit rere nit.


Arxiu la Premsa, 1977

El 1978 la Premsa junt amb l’entitat GER, van recuperar el Carnaval a Ribes, prohibit per la dictadura franquista, amb un concurs de disfresses la nit del dimarts de Carnaval. Aquest acte es va realitzar durant quatre anys seguits. L’últim coincidint amb el primer Carnaval al carrer ( 1981)


Arxiu la Premsa
Concurs de disfresses 1978. 
Autor: Toli


Arxiu la Premsa
Carnaval 1978

A partir dels anys 80 les entitats abandonen la taverna perquè troben espais propis per desenvolupar les seves activitats. L’any 1982 en Josep Maria (fill del matrimoni Sanz-Barceló) s’incorpora al negoci familiar i la Premsa reactiva la oferta cultural oferint exposicions quinzenals amb artistes locals i de la comarca. (Pintura: José Luís Fuentetaja, Josep Maria Cabayol, Pau Roig Estradé, Joaquim Budesca, Artur Duch, Jordi Parcerisas, Jordi Baijet, Joan Mataró. Escultura: Xavier Cuenca, Maria Vidal. Fotografia: Tor Eighelen, Josep Maria Jornet. Teixit i tapís: Maite Soler i també el mateix Josep Maria Sanz... entre d’altres).
Mentre passaven tots aquests artistes, a la cuina de la Premsa sortien nous plats com la tripa amb cigrons, la ensaladilla russa i la amanida d’arròs amb moresc. Després de 10 anys de feina la taverna comença agafar renom comarcal i, fins i tot, el desembre de 1989 és citada com a referent al diari El Periódico de Catalunya ,com un establiment d’àmbit comarcal que fusiona art i gastronomia.





Arxiu de la Premsa
Una de les exposicions amb més renom


Arxiu la Premsa
Cartells d’exposicions década dels 80

A la dècada dels 90, la Premsa ofereix el seu espai a noves entitats culturals ( La cova Negra i Joventuts Musicals de Sant Pere de Ribes). A partir d’aquest moment la Premsa es dedica a la música en viu, tertúlies de cinema i exposicions. Cada mes s’editava un tríptic on s’anunciava els actes que realitzaven plegats. Els concerts de música eren de Jazz els dimarts a la nit i de música clàssica els diumenges a la tarda. Aquests concerts formaven part de la programació de la Xarxa de música clàssica a Catalunya, fins i tot van ser gravats pel programa de ràdio Catalunya música. Paral·lelament l’entitat la Cova Negra projectava, a petita pantalla, pel·lícules clàssiques d’autors consagrats i es realitzaven tertúlies cinematogràfiques. Les exposicions continuaven cada mes.




Arxiu la Premsa

Tríptic d’activitat mensual 1995


Arxiu la Premsa
Pel·lícula i tertúlia de cinema, 1995.
Entitat la cova negre


Arxiu la Premsa
Centenari del cinema 1995






Arxiu la Premsa, 1995.
Díptic centenari del cinema. Exposició a la Premsa


Arxiu la Premsa, 1996.
Concerts, Joventuts musicals dins la xarxa clàssica de Catalunya.
A la Premsa i al centre Parroquial.




Arxiu la Premsa, 1996
Obsequi a l’entitat Joventuts Musicals cedit per l’artista local Cristòfol Almirall




Arxiu la Premsa, 1995-1998
Concerts a la Premsa.
Foto 1: Assistència del mestre Josep de Udaeta


   
Arxiu la Premsa
Concerts 1995-98. Joventuts musicals de Sant Pere de Ribes





Les activitats culturals conjuntes amb l’entitat cinema club la Cova Negra i Joventuts Musicals de Sant Pere de Ribes van durar tres anys, fins que les entitats es van dissoldre. La Premsa, però, va continuar la seva trajectòria d’oferta cultural amb les exposicions de cada mes. Al mateix temps apareixien nous plats i diferents llesques com les espardenyes, les barretines, les gitanes, els americanos, favetes amb pernil, truita de bolets i les carxofes al forn o “carxofes de Ribes” (plat tìpic del nostre municipi).

El 1999 la Premsa celebra el seu 22è aniversari. En aquest moment es consolida la fusió entre la gastronomia i l’art.




Arxiu la Premsa
Invitació 22è aniversari. Degustació barretines i americanos. 
Exposició de 22 artistes.



Arxiu la Premsa.
Text Josep Lluís Palacios sobre la barretina i els Americanos.





A finals de la década dels 90 es fan puntualment concerts de música en viu… En cap moment es deixen de fer exposicions.




Arxiu la Premsa, 1999
Concert amb músics de la Vella Dixilan amb Dani Nelo


Tot i el canvi de segle i de mil·lenni la Premsa és fidel als seus inicis:
Continua amb les exposicions, la música, la poesia i el bon menjar… i el bon vi. De la cuina surten nous plats com el tupí de pebrot amb bròquil i fesols, el timbal d’albergínia amb carn picada i el trinxat del Garraf (amb espigalls). Cada cop s’incorporen més els vins de cellers del municipi i del massís del Garraf.
Arriben els trenta anys acompanyats d’una pila de records, amb una clientela fidel i ben avinguda, amb un bagatge de mes de tres-centes exposicions (pintura, dibuix, ceràmica, teixits, tapís, miralls, titelles, sabates, fotografia, escultura, disseny gràfic, samarretes... etc.), una cinquantena de concerts, mes de trenta tertúlies de cinema; uns quants casaments, batejos i comunions, festejos i desamors; reunions de partits politics i assemblees de petites entitats... tot plegat agermanat amb els platets de sempre, el pa amb tomàquet i el vi de la terra.

L’any passat , en el marc dels sopars maridats amb vins , dins el programa productes de la terra, promoguts per l’ajuntament de Sant Pere de Ribes, la Premsa es va encarregar de l’acte de cloenda fent un tast de vins i productes elaborats a Sant Pere de Ribes.












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada